מדיניות רישוי עסקים עיריית יהוד – מונוסון
חוק רישוי עסקים, השתכח – 1968- להלן (”החוק”) , מחייב כל עסק המופיע בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשנה – 1995 בקבלת רישיון עסק לפתיחתו ולניהולו. רישיון העסק ניתן על ידי הרשות המקומית, לאחר אישור הגורמים המאשרים.
יודגש כי ניהול עסק ללא רישיון מהווה עבירה על החוק.
מחלקת רישוי עסקים בעיריית יהוד מונוסון אחראית על ניהול רישוי עסקים טעוני רישוי, במטרה להבטיח כי ננקטו כל האמצעים והסידורים המתאימים להפעלתו התקינה של העסק, לטובת הציבור הרחב, במסגרת זו, שמה לה המחלקה למטרה לפעול לקיום הדרישות, התקנות ומטרות חוק רישוי עסקים, בתהליך יעיל ואפקטיבי להוצאת רישיון עסק, תוך מענה מקיף, זמין, מקצועי ומכוון לקוח.
הבקשה לרישיון תוגש על ידי בעל העסק, על פי הנוהל שלהלן. יש להגיש בקשה לרישיון ביחס לעסקים טעוני רישוי, בעת פתיחת עסק חדש, שינוי מקום העסק, שינוי בבינוי (כגון הגדלה / צמצום השטחים), שינוי בבעלות וכדומה.
הרפורמה ברישוי עסקים נכנסה לתוקף בתאריך 01/01/2019 וחלק נוסף שלה יכנס לתוקף בעתיד. הרפורמה כוללת, בין השאר, הליך של היתר מזורז – אפשרות להוציא היתר מידי לעסק – אשר מורכב משלוש רמות סיכון: תצהיר, היתר מזורז א` היתר מזורז ב` והליך של השגה מנהלית על דרישות ותנאים של נותן אישור והרשות המקומית. כמו כן, תוקן צו רישוי עסקים, באופן שעודכנו בו רשימת העסקים טעוני הרישוי, תוקף רישיונות העסק, הדרישות לרישוי על פי "חיקוק אחר", וכן עודכנה רשימת נותני אישור.
למען הנוחות, תובא להלן תמצית נוהל הגשת בקשה לרישיון עסק. יובהר כי הנוהל אינו מחליף את הפנייה למחלקת רישוי עסקים בעיריית יהוד מונוסון ואין בו כדי להביא את מכלול הדרישות, כי אם את הדרישות הבסיסיות בלבד, זאת הואיל וחוק רישוי עסקים מגדיר דרישות שונות ביחס לסוגי העסקים השונים טעוני הרישוי.
דרישות עיריית יהוד מונוסון בנושא רישוי עסקים:
פתיחתם וניהולם של עסקים טעוני רישוי לפי החוק כפופה לקבלת רישיון מהרשות המקומית, בכפוף להנחיותיהם ולאישורם של גורמים ומשרדי ממשלה אחרים. החוק נועד לאזן בין הצורך להבטיח את חופש העיסוק של בעלי העסקים וקיומם של חיי מסחר פעילים לבין הצורך להגן על הציבור ולהבטיח אינטרסים הנוגעים לבטיחותו, בריאותו, איכות הסביבה וכללי התכנון והבניה. בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג – 2013 (להלן: "הצו") נקבעו סוגי העסקים שפתיחתם וניהולם מחייבים רישיון עסק. כל בקשה לרישיון עסק מחייבת אישור לפיו מתקיימים לגביה דיני התכנון והבנייה וכן אישור של רשות הכבאות וההצלה. בחלק מהעסקים הצו מאפשר מסלול תצהיר המחליף את הבדיקה הפיסית של רשות הכבאות. בנוסף, לגבי כל עסק נקבע בצו מיהם הגורמים נותני האישור שאישורם נדרש. ישנם עסקים טעוני רישוי שבהם נקבעו תנאים ע"י נותני אישור, אך אין נדרש אישורם לצורך מתן רישיון העסק. במקרה כזה, הרשות המקומית נדרשת לבחון את התקיימותם של תנאים כאמור. רישיון העסק יינתן על ידי הרשות המקומית, לאחר שנבחנו שיקולי הרשות המקומית וניתנו כל האישורים הנדרשים.
מסמך זה נועד להציג את הדרישות והתנאים שמציבה עיריית יהוד – מונוסון לצורך קבלת רישיון עסק, ואת התהליך לקבלתו (להלן – "דרישות הרשות"). יובהר כי השיקולים המפורטים במסמך זה תוחמו לאלו המצויים בתחומי אחריותה של הרשות המקומית, ואין בהם כדי למצות את מכלול התנאים והמסמכים הנדרשים ע"י נותני האישור השונים, בין שפורסמו או עתידים להתפרסם במסגרת מפרטים אחידים, ובין שנקבעו בדרך אחרת.
עיריית יהוד – מונוסון מעודדת פתיחתם של עסקים, וזאת לצורך קיומם של חיי מסחר פוריים וערניים, ומתוך מטרה לסייע לפרנסתם של תושבי העיר ולהגדיל את מגוון השירותים והמוצרים הנגישים להם בתחומי הרשות. במקביל, הרשות רואה לנגד עיניה את רווחתם של תושבי יהוד מונוסון, המבקשים לחיות בסביבה עירונית שקטה ושלווה, נקייה, בריאה ובטוחה. בשיקולי הרשות בהענקת רישיון עסק יינתן משקל נכבד לשמירה על אורח חייהם ואיכות חייהם של התושבים.
"אזור מגורים" – לרבות אזור שהוגדר כאזור מגורים בתכנית כמשמעותה בחוק התכנון והבניה, התשכ"ה – 1965, בין שקיבלה תוקף ובין שהופקדה, בהתאם לכל חקיקה הדנה בתכנון ובניה, וכן אזור המשמש למגורים למעשה או נמצא בסמיכות לאזור כאמור;
"בעל מקצוע מוסמך" – מי ששר הפנים הסמיכו לעניין עריכה וחתימה של תרשים סביבה, מפה מצבית ותכנית עסק כאמור בסעיף 6ב לחוק, והוא אחד מאלה: מהנדס רישוי הרשום במדור הנדסה אזרחית, אדריכל רישוי הרשום במדור לארכיטקטורה, או – לגבי מבנה פשוט כהגדרתו בתקנות המהנדסים והאדריכלים (רישוי וייחוד פעולות), תשכ"ז – 1967 – מהנדס, אדריכל או הנדסאי כהגדרתם בתקנות אלו;
"בעל שליטה בתאגיד" – כמשמעותו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968;
"החוק" – חוק רישוי עסקים,תשכ"ח-1968;
"חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות"- חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, תשנ"ח – 1998;
"יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל" – כמשמעותו בחוק יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, תשכ"ג – 1963;
"יום הזיכרון לשואה ולגבורה" – כמשמעותו בחוק יום הזיכרון לשואה ולגבורה, תשי"ט – 1959;
"ימי מנוחה"- שבת ומועדי ישראל כהגדרתם בפקודת סדרי שלטון ומשפט, התש"ח – 1948;
"מורשה לנגישות מבנים, תשתיות וסביבה", מורשה לנגישות השירות" – כמשמעותם בסעיפים 19מא ו – 19מא1 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, שהם עובדי הרשות המקומית או שהרשות המקומית התקשרה עימם לעניין זה;
"מנהל" – מנהל מחלקת רישוי עסקים בעירייה;
"נותן אישור" – שר מן המנויים בחוק, שקביעת העסק כטעון רישוי נעשתה בהתייעצות עימו, או מי שהוסמך על ידו. נותני האישור הם השר להגנת הסביבה, שר הכלכלה, שר החקלאות ופיתוח הכפר, שר הבריאות, והשר לביטחון פנים (משטרת ישראל ורשות הכבאות וההצלה), או מי שהוסמכו על ידם, לפי מהות העסק;
"עסק" – עסק טעון רישוי לפי צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג – 2013;
"עסק החייב באישור נגישות"- עסק שהוא מקום ציבורי או שירות ציבורי בהתאם להגדרה הקבועה בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, כגון: מסעדה, בית קפה, מכולת, סופרמרקט, קיוסק, חניון, בית קולנוע, בית הארחה, תחנת דלק, מספרה ועוד;
"צו רישוי עסקים" – צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי),תשע"ג – 2013;
"רישיון עסק" – לרבות היתר זמני;
"רוכלות" – עיסוק בקניה, במכירה או בהצעת שירותים או מלאכה לציבור, שלא בתוך מבנה קבע, לרבות רוכלות ניידת;
"רשם" – רשם החברות, רשם העמותות, רשם השותפויות, או רשם האגודות השיתופיות;
"שימוש חורג" – כהגדרתו בחוק התכנון והבניה, תשכ"ה – 1965;
עיריית יהוד מונוסון , איננה מאשרת כלל את העיסוק ברוכלות בתחומי הרשות .
הצבת שולחנות וכסאות מחוץ לבית אוכל והצבת דוכנים או סחורה על המדרכה תהיה בהתאם למדיניות העירייה בנושא זה . המפורסמות באתר העירייה .
עיריית יהוד מונוסון -5635001 | פקס – 035391241 | מוקד – מטלפון קווי ברשות יהוד מונוסון – 106, נייד 0584542303